home   

    sitemap    

    search    

     help     

   guestbook   

     contact     

 

 
 
 
 
 

 

More Umoja

- Umoja billeder
- Engelsk version af denne side


Mere om Afrika i Danmark:

- Afrikansk Kultur i Danmark
- Moussa Diallo: Chiwara
- Desmond Tutus besøg på Københavns Universitet
- Afrikansk mode
- Karnevalets afrikanske historie
- Fotos: Kente Dancers
- Fotos: Titambe Dance Company
- Billeder: Tchando
- Afrikansk hår mode
- Dansk Kenyansk Venskabs Forening

Click here to recommend the page to a friend.

 

 

Køb nu!

CD: Umoja - Spirit of Togetherness

CD: Umoja - Spirit of Togerness
Musikken fra showet
Shopping info

Ipi Ntompi
VHS (NTSC) Video fra et tidligere show fra skaberne af Umoja
Shopping info

 

Umoja - The Spirit of Togetherness

Dansk version: Anmeldelse af Umoja - The Show på foketeatret i København, juni 2003

UmojaTo gamle venner fra Sydafrika er hovedkræfterne, der har sammenbragt en enestående gruppe af dansere og sangere. Todd Twala og Thembi Nyandeni mødtes, da de voksede op i Townships under den Sydafrikanske raceadskillelsespolitik. Gennem deres gåpåmod og karrierevalg fik de en chance for at se verden udenfor. Det var kun få sorte forundt på den tid. Nogle enkelte ”sorte forestillinger” var tilladt af det hvide styre. Disse shows med musik og dans blev betragtet som primitiv, harmløs folklore, men de var naturligvis med til at håbet i live hos de sorte afrikanere. Da apartheid omsider blev afskaffet i 1994 blev arbejdsforholdene forbedret. Sidst i 2001 havde showet "UMOJA – the Spirit of Togetherness" premiere i Londons West End. Umoja-holdet var blevet samlet på en danseskole I Soweto – oprindelig et socialt projekt, der skulle holde børn væk fra gaden og væk fra ulovligheder. En yderst værdig sag naturligvis, men tag ikke fejl: Dette er ikke en samling nuttede gadebørn, men 26 højst professionelle dansere, sangere og musikere, der tager publikum og anmeldere med storm over hele verden.

Umoja

Når gruppen kommer til byen er det med udstyr, lys og højtalere nok til en større rockkoncert. Forestillingen er blevet international show-business, men heldigvis har de medvirkendes entusiasme og showets ”ånd” overlevet omstillingen. Den rene glæde lyser ud af de optrædende og går direkte i hjertet på publikum. Det er helt umuligt ikke at blive betaget af de smukke piger når de slår sig løs i et utal af forskellige danse med en uendelig energi. De er forskellige i typer og størrelser, men alle besidder de den unikke afrikanske skønhed og ynde. Mændene optræder med kraft og bemærkelsesværdige atletiske evner, hvad enten de er i færd med en rituel kriger-dans eller med at svinge pigerne rundt i en jitterbug.

UmojaUMOJA fortæller historien om sydafrikansk musik fra oldgamle stammedanse til Kwela, og fra minearbejdernes gummistøvle-dans til storbyens rytmer: Kwaito og Pantsula, som er populær musik i dagens Joburg. Kultur og musik er tæt forbundet til landets historie. Den hvidhårede fortæller Hope Ndaba binder på en udmærket måde sangene sammen med kommentarer og minder fra svundne tider. Hans lighed med landsfaderen Nelson Mandela er næppe en tilfældighed og naturligvis velkommen i et show som dette. Men her er også min eneste: Har den kommercielle succes trukket tænderne ud af forestillingen og de allermest følsomme emner fra Sydafrikas historie? Social uretfærdighed og rædslerne fra 46 år med racebetinget undertrykkelse bliver kun nævnt som ”hårde tider” –en smule modgang. En ny sang starter og pludselig virker det hele ikke så slemt. Et afgørende kapitel i historiebogen bliver skrevet med meget små bogstaver i UMOJA. Selvfølgelig handler det nu om forsoning, men det betyder ikke at vi skal hverken glemme eller ignorere fortiden. Man får desværre en fornemmelse af at forestillingens skabere er en smule for forsigtige af frygt for at provokere det europæiske publikum. Og nu er vi er ved provokationer… Er det kun mig der finder det besynderligt at skulle se netop Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard på første række til forestillingens danske premiere?

"Udover at lære om kultur, handler Umoja om hvem du er – hvor du kommer fra og hvor du er på vej hen. ”Ånden” af fællesskab lever i dit blod, din sjæl og dit hjerte.."
-Thembi Nyandeni

På Swahili er ordene uhuru (frihed) og umoja (fællesskab) slagord fra tiden omkring den Østafrikanske frihedsbevægelse, kun omtrent 40 år siden. UMOJA bruger musikkens og dansens kraft til at aflevere et budskab om kærlighed til os alle. Fællesskab og solidaritet er afgørende når det gælder om at få tingene til at virke, hvad enten vi taler afrikansk politik, forretning eller tværkulturel forståelse. UMOJA gør med rette sit afrikanske publikum stolt af sin kulturelle arv. Os andre ”Wazungu” har en god chance for at lære om de afrikanske traditioner, føle fællesskabet eller simpelthen bare overgive os til to timers ren nydelse.

Umoja

More Flere billeder: Umoja

Tekst og billeder:Copyright © Jacob Crawfurd - crawfurd.dk 1996-2017. All Rights Reserved.

Denne artikel har tidligere været bragt i tidsskrifterne Africa Positive, nr. 12, 2003 og Coloured Pictures Magazine, nr 4, 2003.

Umoja på DVD og Video!

En DVD med hele Umoja showet har været længe ventet og er nu endelig frigivet september 2004. Udover selve forestillingen indeholder DVD'en musikvideoer, interviews, slettede scener og andre overraskelser. DVD'en er mixet i 5.1 Dolby surround sound og kommer med en 28-siders booklet med historien bag Umoja, biorafier på de medvirkende og mere. Desværre kan DVD'en i kun bestilles fra Umoja-showets officielle hjemmeside. Bestillingsprocessen er en smule kompliceret og dyr, hvis man bor udenfor Storbritanien.

 

 

Send this page to a friend

 

Top of page

 

 
 
 
 
 

 

 [ Home | Photos | Africa | Media Production | About me ]

  Copyright © Jacob Crawfurd - crawfurd.dk 1996-2017. All Rights Reserved.