home   

    sitemap    

    search    

     help     

   guestbook   

     contact     

 

 
 
 
 
 

 

Francis Selorm Seshie
Francis Selorm Seshie

Se også:
This page in English
Flere billeder af Kente Design
Sub saharan fashion show

Afrikansk børnekor

Kente Traditional Dance Company

Karnevalets afrikanske historie
Umoja - anmeldelse og billeder


 

 

 

Kente Design - model: Victoria

Click here to recommend the page to a friend.

Kommunikation og afrikansk mode

Danish version.

Som bekendt er Nørrebro I København en kulturel smeltedigel på godt og ondt. Alle større byer i Europa har sådan et sted. Dette er er hvor unge mennesker af forskellige nationaliteter mødes på de trendy caféer, hvor familier køber ind eller stopper op på gaden for at sludre med forbipasserende. Nogle betragter Nørrebro som helvedes forgårs, men det er som regel dem der aldrig har været der. Området må vel bare siges vel siges at være komplet med de sociale problemer og konflikter der følger med når en stor grupper mennesker bor så tæt. Men ser man godt efter er et kulturelt blandet kvarter som dette, ofte også grobund for initiativer og nye idéer.

Kente Design - model: VictoriaKente Design - model: VictoriaPå Birkegade, i midten af det hele finder man værkstedet for et unikt talent indenfor modedesign. Det er her den ghanesisk fødte Francis Selorm Seshie har haft sin base igennem de sidste 12 år. Ligesom de fleste andre afrikanske butikker fungerer også ”Kente Design” som et mødested. Der er altid en livlig atmosfære med masser af mennesker der spiser, snakker eller får en hurtig klipning. Den gamle kassetteradio ved siden af computeren og symaskinerne, skratter vestafrikanske High-life hits ud. Det kan umiddelbart være en smule overvældende for de danske kunder, men alle er velkomne.

Francis har sine helt egne visioner om hvordan man skal få det bedste ud af det når to verdener mødes. I hans kreationer møder Afrika den vestlige verden og det samme gælder for de andre projekter der bliver startet her. Francis Seshie fremstiller og sælger Afrikansk tøj af høj kvalitet, men det er ikke det hele: ”Et af mine primære mål da jeg grundlagde min forretning var at markedsføre afrikansk kultur og forbedre synet på Afrika i Vesten. Det handler ikke kun om at sælge tøj. Jeg har et budskab jeg gerne vil ud med. Godt nok taler jeg ved hjælp af symboler og skjulte beskeder i Kente stofferne, men jeg er sikker på der er et interesseret publikum og håber på at kunne åbne deres øjne for noget nyt.”

Kente Design - model: VictoriaIdéen om at arbejde med stof og lysten til at blive designer voksede frem i Francis da han gik i skole i Accra. Han startede med at fremstille Baseball kasketter til de studerende på skoler og universiteter. Mange af hans første kunder kom fra nabolandene Nigeria, Benin og Senegal. De var fascinerede af hvad Francis kunne gøre med materialerne og begyndte snart at efterspørge mere avancerede ting, som f.eks. festtøj. I starten benyttede Francis sig mest af Keta (wax print), men han valgte senere at fokusere på Kente stofferne, som er helt unikke for Ghana. En dyb kærlighed og respekt for de ghanesiske rødder har altid været en drivkraft og kilde til inspiration. Francis Seshie har fået succes ved at finde nye måder at kombinere moden med det som historie og traditioner har at tilbyde. Et hurtigt blik rundt i butikken afslører alt fra ”casual street wear”, tasker og t-shirts til nogle mere vovede mini-skirts, støvler og lange aften kjoler.

Francis Seshie er glad for at bo og arbejde i Danmark hvor han gennem årene har arrangeret adskillige store modeshows. I 2003 blev han kåret til årets indvandrer kunstner, men han har også oplevet mange skuffelser og markedet i Danmark er for lille, klager han. Danskerne er som regel fascinerede af de farverige dragter, men måske stadig lidt for generte når det gælder om at tage dem på. Heldigvis har Internettet gjort det nemmere at holde kontakt med det internationale marked og Kente Design har nu også enkelte kunder i London, Paris og New York.

Kente Design - model: VictoriaKENTE

Det originale Kente er håndlavet stof, vævet i silke eller bomuld. Det er temmelig dyrt og eksklusivt. Men Kente er ikke kun tøj, det er en vigtig unik del af Ghanas historie og kultur. Asante og Ewe stammerne fra Ghana brugte oprindeligt tøjet til religiøse begivenheder og ceremonier. I modsætning til vestlig mode er der ofte en dybere mening gemt i afrikanske designs hvad enten det handler om tøj eller frisurer. Farver, mønster og formgivning har oldgamle rødder og betydninger, som Francis bevidst arbejder med, når han skaber nye kreationer. Disse betydninger er faktisk alternativer kilder til historie, da de direkte kan formidle en besked eller repræsentere moralske værdier, etik eller principper. Hvert stil og mønster har sit eget navn som f.eks. ”familie-bånd”, ”den vise, gamle dame” eller ”enhed er styrke”. Der er således en stor rigdom af betydninger, historier og traditioner gemt i mønstrene. Selvom Kente nu er ved at blive mere almidneligt kendt er de originale budskaber ved at forsvinde i glemslen. Kun få ved i dag hvordan man skal læse sproget i de smukke stoffer.

Oprindeligt var Kente reserveret for de kongelige. Kolonisering svækkede kongedømmerne og mange år senere havde Kente ikke længere den store interesser. Det var enten for dyrt eller blev betragtet som gammeldags. Men moden skifter som bekendt og sorte amerikanere har nu taget Kente til sig som en forbindelse til deres afrikanske oprindelse. Paradoksalt nok begyndte den amerikansk-fascinerede ungdom i Vest Afrika derfor også at se på Kente igen. Ringen er sluttet.

Kente Design - model: VictoriaTVÆR-KULTURELLE IDÉER

Francis mere filantropiske idéer skinner også igennem i den organisation han også prøver at stable på benene fra sin butik. Cross Culture International er en organisation der sigter mod bedre integration og tvær-kulturel forståelse. Dette er først og fremmest i Danmark, men der som navnet antyder også mere internationale ambitioner. Det er den samme gruppe mennesker der mødes i Francis butik, som vil etablere et egentligt Afrikanske Kultur Center i København. Centeret skal være rettet mod at hjælpe afrikanere i Danmark med information om uddannelsessystemet, arbejdsmarkedet, sport og kulturelle aktiviteter. Francis Seshie forklarer: ”Vi vil gerne formidle et positivt billede af Afrikanere som har valgt at leve i Danmark. Vi vil gerne gøre opmærksom på mulige handelsforbindelser og vise idéer fra en anden kultur. Vi ønsker at tage aktiv del i at forbedre samfundet. De unge afrikanere skal integreres bedre og som et led i den proces er det vigtigt at vi husker vores egen baggrund og er i stand til at fortælle Europæerne om det. Mode er bare en af måderne hvorpå vi kan kommunikere kultur.”

© Tekst og billeder: Jacob Crawfurd, Marts 2004.
Alle designs af Francis Seshie Selorm. Model: Victoria.

Denne artikel har været trykt i:
- Africa Positive, no. 13, 2004.
- Coloured Pictures, issue 02-06, 2004.

Flere fotos: Kente Design

Besøg også: www.kentedesign.dk

 

 

 

Send this page to a friend

 

Top of page

 

 
 
 
 
 

 

 [ Home | Photos | Africa | Media Production | About me ]

  Copyright © Jacob Crawfurd - crawfurd.dk 1996-2017. All Rights Reserved.