home   

    sitemap    

    search    

     help     

   guestbook   

     contact     

 

 
 
 
 
 

 

Relaterede sider
Engelsk version af denne side
Billeder: karneval 2004

Billeder: karneval 2003

Fotos af Dansegruppen Sereia Do Mar

Billeder: pinsekarneval 2002

Couleur Café 2005
Anmeldelse og billeder af Umoja - The Spirit of Togetherness

Karneval i Danmark:

- Besøg den officielle hjemmeside for Københavns karneval.

- Besøg den officielle hjemmeside for Karneval i Aalborg

Karneval film
Om Orfeu Negro - sort karneval. Den klassiske karnevalsfilm fra Brasilien

Køb nu!

Sort Karneval - Orfeu Negro
Sort Karneval
på DVD
European order

Orfeu - genindspilning af den klassiske karnevalshistorie fra Rio
Orfeu
på DVD
European order

Shopping info

Afro-caribisk karneval i København

 

 

 

Karneval med afrikanske rødder

En kort gennemgang af karnevalets historie.

KarnevalDet er en almindelig opfattelse at karnevalet er indført til kolonierne af europæere. Det er selvfølgelig en del af historien, men vi glemmer ofte at inspirationen i endnu højere grad er kommet fra en hel anden del af verden. Når man ser nærmere på vore dages gade karneval er det faktisk ret klart at oldgamle afrikanske traditioner har haft stor indflydelse. Alt efter temperament kan karnevalets historie læses med forskellige briller, men én ting er sikkert: det er et fremragende eksempel på tværkulturel udveksling der startede for flere hundrede år siden.

KarnevalÉt af sporene tilbage I tiden leder til landene i det sydlige Europa som har haft maskerader og processioner som del af deres katolske traditioner siden middelalderen. Karnevalet var forbundet med religiøse begivenheder, men kirken og andre magthavere var bekymret over den løssluppenhed som ofte fulgte med maskeraderne. I en periode var det derfor direkte forbudt at bære masker ved Karnevalet i Venedig. Den katolske tro er formodentlig også årsag til at mange karneval stadig foregår i februar, som er tiden for fasten (Selve ordet ”karneval” betyder noget i stil med “farvel til kød”). Tættest på de originale europæiske former for karneval kommer man i dag ved de årlige festligheder i Venedig og forskellige byer i Tyskland og Holland.

Afrikansk dans og trommer til karnevaletI Danmark og mange andre lande har vi nu adskilt fastelavn fra karnevalet, som med fordel afholdes i de lidt varmere forårs- og sommermåneder. De fleste af disse sommerkarneval har faktisk rødder der går endnu længere tilbage i tid og fra et helt andet kontinent. Rytme, farverige gadeparader, masker og fjer fører alt sammen tilbage til gamle Afrikanske festivaler, hvoraf en hel del stadig fejres i dag. Lignende idéer synes at være opstået forskellige steder i verden: en begivenhed der sprænger dagligdagen, ofte med musik og dans som bærende elementer. Som i Europa er festlighederne udsprunget fra religiøse højtider, høstfester eller til ære for ånder og afdøde forfædre. Hvor de europæiske masker skulle skjule en persons identitet, har de afrikanske masker et andet formål: personen der bærer masken repræsenterer en ånd, gud eller dæmon. I Afrika har festivaler og ceremonier både en vigtig kulturbærende og social betydning.

KarnevalBåde ligheder og forskelle mellem de afrikanske og europæiske kostumefester er der mange flere af, men Sydamerika og Caribien blev stederne hvor traditionerne endelig mødtes og til en vis grad smeltede sammen. Efterkommere af slaver holdt deres afrikanske traditioner i live for at holde kontakt til deres oprindelse. Europæerne medbragte deres religiøse festivaler og maskerader og tilføjede fællesbetegnelsen ”karneval” (enkelte steder har bevaret et lokalt navn med en mere Afrikansk lyd som f.eks. ”junkanoo” på Bahamas). Verdenskortet over de største karnevaler viser tydeligt hvor katolske europæere mødtes med afrikanerne: Brasilien, Barbados og Trinidad for eksempel. Et andet eksempel er Mardi Gras i Louisiana (USA), hvor franske nybyggere også levede tæt på mennesker af afrikansk oprindelse.

Karnevalet er i høj grad opstået i en sammenblanding af kulturer –og det udvikler sig stadig på den måde. Karneval er en glimrende lejlighed for at komme i kontakt med vores rødder …og hinanden.

© Tekst og billeders: Jacob Crawfurd (Maj 2004)


SambaBillederne på denne side er taget ved karnevalet i København, som blev genoplivet i 90'erne med en ny og mere ambitiøs profil. De store parader, børnekarnevalet, koncerter og dansekonkurrencer er højdepunkterne ved det årlige karneval der bestemt har afro-karibiske rødder. Karnevalet i København er samtidig blevet en af de væsentligste danske festivaler for verdensmusik. Billeder fra dette års karneval i København (2004) kan ses her. Mange andre byer i Europa afholder ligeledes karnevaler gennem sommeren. Det største er formodentlig er karnevallet i Notting Hill (London), der afholdes i august

© Tekst og billeder: Jacob Crawfurd (maj 2004). Denne artikel har været trykt i Coloured Pictures Magazine, nr. 02-07, 2004 og Africa Positive nr. 14, 2004. Billeder fra denne serie har også vlæret trykt i Djembe nr. 44, 2003


Links og kilder:

 

 

Send this page to a friend

 

Top of page

 

 
 
 
 
 

 

 [ Home | Photos | Africa | Media Production | About me ]

  Copyright © Jacob Crawfurd - crawfurd.dk 1996-2017. All Rights Reserved.